Det bästa med att resa är människorna som man träffar!

Den trevliga damen som jag skrev att jag delade hytt med i ett tidigare inlägg förgyllde min resa något oerhört! Efter att Mini smugit sig in i kvinnohytten så pratade damen (vars namn jag väljer att inte nämna) och jag så länge så det bara blev fyra timmars sömn allt som allt för vår del.
Hon bodde i Helsingborg men var född i Polen. Nu reste hon själv till Polen för att hälsa på familjen och hon var synskadad så hon kunde bara se 4% på ena ögat och 5% på det andra. Ändå var hon väldigt positiv och var glad att hon fortfarande kunde se och att det fanns de som hade det mycket värre = underbar inställning till livet. Jag lärde mig väldigt mycket av den äldre damen, saker som jag inte hade koll på alls och som jag faktiskt kollat upp i efterhand för att vara så kallad källkritisk 🙂

Jag mig mycket om den katolska kyrkan eftersom det var hennes tro. Däremot så berättade hon att hon endast ber hemma och inte går till kyrkan längre eftersom den katolska kyrkan är korrupt och bara vill ha pengar.
I Polen (jag har ingen aning om hur det fungerar i övriga världen) så har katolska kyrkan slagit sig in i politiken och vid något val (som hölls i Polen för ett tag sedan) så hölls valet inne i kyrkan och de som röstade uppmanades att rösta på kyrkans parti. Det övergår mitt förstånd att det får gå till på det sättet. Religion har I N G E N T I N G med politik att göra!
En annan sak var att när hennes son skulle gifta sig i den katolska kyrkan i Polen så hade prästen frågat ifall de skulle rulla ut hela mattan i kyrkan eller bara halva – om de ville ha hela mattan utrullad så skulle det kosta mer. Samma sak var gällande de levande ljusen – hur många skulle de ha för det kostade per ljus. Nej va osmakligt säger jag. Personligen så tycker jag att religion ska vara någonting fint och inte ett “maktspel”. Även en guide i Prag sa att Katolicismen hade “tvingats på dem” och att Tjeckien tydligen är världens näst mest ateistiska land.

För att inte göra en lång historia längre så slutade det med att Mini och jag körde damen till Szczecin där hon skulle möta upp sin vännina. Vi skulle ändå på det hållet och då fick vi tjejer prata någon timme till 😉

Vi har växlat telefonnummer och adresser och jag hoppas verkligen att vi ses igen. Det är människorna som man träffar på resande fot som gör resan så bra!

Jag valde att “blurra” bilden på oss bägge. Den nya vännen eftersom hon inte visste om att jag skulle publicera en bild på henne och mig för att jag helt enkelt slant med blurrverktyget och orkade inte göra om det 🙂
Det bästa med att resa är människorna som man träffar!

 

 

3 comments

  1. Härligt med nya vänner. Åldern spelar aldrig någon roll!!

    Reply
  2. Tur du är så öppen mot folk.

    Reply
  3. Härligt med nya bekantskaper.

    Reply

Leave a reply