Försök ta seden dit ni kommer… inte ta med hemma bort!

Kultur – Ett ord som många förknippar med museum och gamla byggnader. Kultur är så himla mycket mer än det och kultur innebär också hur man beter sig inför folk. Traditioner går under kultur också.
En kulturell sak i Sverige är att vi t.ex tar av oss skorna när vi kommer hem till någon. I USA behåller man skorna på. Om en amerikan stövlar hem till oss med leriga skor på så kan vi uppfatta det som stötande och oförskämt.

När man reser är det väldigt viktigt att man försöker ta reda på lite om kulturen i landet som man ska besöka. När man sedan är på plats så kan man bete sig som det bör sig och inte stöta sig med någon i onödan.
I Polen så hör det till att man alltid erbjuder alkohol till besökaren – jodå det gäller inte bara i Ryssland ;).
Om någon från Polen kommer till Sverige och man bara erbjuder kaffe så kan det uppfattas som oförskämt.

Det är de små sakerna som gör att vi anpassar oss till landet vi besöker – för vi är turister där, vare sig vi erkänner det eller inte så är vi alla turister!
Ett tips är att kolla upp lite småsaker innan man åker helt enkelt och att man sedan tar seden dit man kommer!

barracuda

På Sri Lanka äter man med händerna. När man kommer till restauranger får man bestick för att inte avskräcka turisterna men när man kommer hem till någon så är det bara att gilla läget och sätta i sig maten med händerna. Som om detta inte vore nog så finns all mat samlad i en hög på mitten och sedan så äter alla från samma mat, slickar på sina fingrar för att sedan doppa dom i riset igen = inte vad vi kallar fräscht.
Vi var hemma hos Luba, en kille som vi lärde känna och där blev vi bjudna på Baraccuda som vi hade fiskat upp tidigare på dagen. Det var bara att kavla upp ärmarna och hugga i 😉

14 comments

 1. Ja, man har mycket att lära sig om andra seder! :)

  Hoppas att ni har vägarna förbi Falkenberg snart! :)

  Reply
 2. Seder ja det ska man aktar sig för;) jag tävlade mig en gång i utlandet o det var sååå pinsamt.

  Reply
 3. Håller helt med, ta seden dit man kommer. Kan tänka mig att maten smakade bra.

  Reply
 4. Vad roligt med middagen ni blev bjudna på.

  Reply
 5. Ni har så bra inlägg, gillar verkligen er sida.

  Reply
 6. Fick Morris följa med?

  Reply
 7. Vilken härlig bild.

  Reply
 8. Visst ska man ta seden dit man kommer! Men den dag ska äta med fingrarna på någon portion någon annan rört vid, är dagen jag inte äter alls. ;-)

  Reply
 9. Bra inlägg, alltid bra att ha lite kön på benen så man är förberedd :)

  Reply
 10. Ja jösses tänk att det kan vara s¨å olika överallt..Polen o sprit haha säger då det;)Tycker polacker luktar sprit ständigt ändå oavsett sed/inte;)
  Ja han är så fin & så lycklig nu Greven!Känns underbart!

  Reply
 11. Håller med om att man ska ta seden dit man kommer! I den utsträckning man kan och förstår, men man bör i alla fall eftersträva att göra det! När vi var i Kenya åt man också med händerna hemma hos folk. Det kändes iofs inte ofräscht på något sätt, men däremot ovant! Men efter nån vecka var man ju lite mer van... även om man fortfarande inte hade samma snits på det hela som de. Och kultur, ja det uppfattar jag som sådant som människor gör på olika sätt, lite motsatt till natur då... som finns oberoende av oss människor...

  Reply
 12. Helt rätt, vad är meningen med att resa om man ändå vill att allt ska vara som hemma? Tycker absolut att man ska ta seden dit man kommer.

  Reply
 13. Helt rätt att man ska ta seden dit man kommer! Synd bara att många inte gör det här! Btw så stora fiskar ni fångade, hoppas det smakade :)

  Reply
 14. åh vilket bra inlägg!!
  sv: jaa men visst! :)

  Reply

Leave a reply