Gungar det mycket på kryssning?

Apr 29, 2013

Det kom en fråga…
Skärmavbild-2013-04-28-kl.-21.28

Det är faktiskt en väldigt befogad fråga som vi fått flera gånger innan så nu tänkte vi svara på den.
Man kan inte jämföra en kryssning med en “vanlig” båt. Det gungar aldrig lika mycket på en stor båt som på en liten.
Om vattnet är tufft så känner man av det även på en stor kryssning. Vi har varit med om riktigt tufft vatten och då märktes det när vi gick i korridorerna och när vi var uppe vid poolen så skvalpade det väldigt mycket.
Däremot så finns det 2 enkla knep som  man kan göra för att minska risken för att bli åksjuk.
Katta (min syster) är superkänslig och hon blir ta mig tusan åksjuk av att flyga – jodå så illa är det.
Hon åkte på kryssning efter mycket övertalning och inte en enda gång blev hon åksjuk!

Nr 1 – Boka en hytt på fatyget som är mitten i mitten. Det gungar alltid minst i mitten av fartyget och om man bokar in sin hytt i mitten av fartyget så minskar risken för åksjuka betydligt!
Detta är faktiskt det som räckte för min syster. Vi har egen erfarenhet av det också… När vi var på kryssning med Ron och Vanessa så hade vi vår hytt “mitten i mitten” medan de hade sin längst fram eller längst bak (kommer inte ihåg var det var). Vanessa blev väldigt åksjuk men när de kom till vår hytt så mådde hon bra igen. Det var ganska så stormigt ute men i vår hytt märktes det inte!

Nr 2 – Om man vill försäkra sig om att man inte blir åksjuk så finns det plåster som man sätter bakom örat som heter Scopoderm. Ni kan läsa mer om det här. Det har visat sig vara väldigt effektivt att motverka åksjuka och på kryssningar så ser man titt som tätt människor med små runda plåster bakom örat. Finns att köpa på apotek!

Sedan finns diverse tabletter men vi tycker nog att det är bättre med plåster!
Och av alla kryssningar som vi har gjort så har vi aldrig uppfattat att åksjuka ska vara ett problem!
Boka er i mitten av fartyget och NJUT av semestern!
Desktop

 

9 Comments

 1. Katta

  Jag är super åksjuk men det gick bra för mig ändå. Det gungade inte alls o en dag när jag tyckte att det börjar gunga( vilket det inte gjorde) tog jag bara plåstret bakom örat

  Reply
 2. Emilia

  Jag har aldrig haft problem med det,

  Reply
 3. Sara

  Bra svar, stämmer!

  Reply
 4. Åsa

  Mån kan välja kryssningar som bara kryssar runt på natten.

  Reply
 5. Helena

  Jag vill kryssa!

  Reply
 6. Lena

  Vilka fina bilder.

  Reply
 7. Viktoria

  Var på en kryssning med Celebrity cruises, skeppet Equinox i Karibien och jag är väldigt lätt åksjuk, blir åksjuk av att svinga med huvudet för snabbt, gungor, åka bil så jag var supernervös. De två första heldagarna var sjödagar för oss och jag åt åksjuketabletter trots tröttheten. Jag blev ändå åksjuk innan jag vant mig vid gunget. De är ändå ett rätt stort fartyg, tydligen ska de va lite svajjigt när man passerar Bahamas och det kan jag definitivt intyga, fick hålla i mig i relingarna för annars gick man från sida till sida. Kan definitivt instämma med att ni bör boka hytt i mitten, vi hade längst fram i båten och fy tusan va de gungade rakt upp och sen ner över vågorna på natten =/ Men jag blev aldrig dålig så jag kräktes å det var nog tabletternas förtjänst, däremot dagen vi hade som mest gung (andra dagen) så blev jag sängliggandes till mitten på dagen och kunde inte få i mig någon mat.. Men LÄTT VÄRT DET ÄNDÅ, kryssningen var HELT underbar =) 11 nätters södra karibien! I Min länk kan ni läsa om vår kryssning =)

  Reply
 8. Linda

  Tack så jätte mycket för svaret. Nu känns inte en långkryssning lika avlägset längre. Så glad att jag av en slump hittade in på eran blogg och har blivit kvar där sen dess. Supertack verkligen! 🙂

  Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Awards

Best travelblogs 2021

23 best travelblogs 2021

Momondo Ambassador 2019

Winner Apollo Explorer 2019

Winner momondo Open world 2018