Hur många kan flyga ett plan?

Nu är det andra gången på kort tid som jag läser om att någon på ett flyg frågar ifall det finns någon ombord på planet som kan landa det och det har blivit dags att få min fråga besvarad.
Skärmavbild 2014-01-15 kl. 21.45.16

En artikel på Aftonbladet skrev att piloten hade blivit sjuk och att de då ropat ut i högtalarna om det fanns någon som kunde landa planet. För ett tag sedan så läste jag en artikel där det stod någonting i stil med…
som tur var så fanns det en pilot som åkte som passagerare och som kunde nödlanda planet.
Skärmavbild-2014-01-15-kl.-21.54
Men helt ärligt – min fråga då – Finns det inte två piloter ombord? Kan inte bägge landa ett plan?
Nog måste väl andrepiloten också kunna landa?
Om det bara är en som kan landa planet, varför är det två piloter?
Detta är en fråga som jag visserligen säkert kan få svar på genom att ringa något flygbolag men visst känns det konstigt att det alltid är två piloter ombord men att det inte är självklart att bägge kan landa planet?

GAAAHHHH Jag blir tokig på detta… vad är sanningen?!

7 comments

 1. Jo det hände ju ganska mkt 2013 ändå :)
  Men ojdå, jo men visst borde det väl finnas en andra pilot och han eller hon borde ju kunna landa, Konstigt..

  Reply
 2. Ja det brukar väl alltid finnas en andra pilot också, märkligt.

  Är jätte nöjd med kängorna, varma och sköna :)

  Reply
 3. sv: Visst är det :D

  Lite hemskt :(

  Reply
 4. Jag tycker VERKLIGEN att det borde finnas två piloter!! Huh... Jag tycker faktiskt att det är lite obehagligt att flyga, fast jag vägrar bli rädd. Det vore ju trist att inte kunna resa ;)

  Reply
 5. Jag har alltid trott att bägge piloterna kan flyga planet. Det måste ju liksom vara så... Men kanske är det vissa tillfällen då det bara finns en pilot? Eller!?

  Reply
 6. Ja, visst ska det finnas två piloter??

  Reply
 7. Vad jag har förstått det som så ska båda piloterna kunna landa planet och det ska alltid finnas två piloter ombord på planet. Så jag har faktiskt ingen aning om varför man i de båda fallen du berättar frågar om det finns någon passagerare som kan landa planet.. Gissningen är att det av någon anledning skulle vara bättre att vara två som hjälps åt att landa? Låter också skumt med det är det enda svaret jag kan komma på!

  Reply

Leave a reply