Matkultur i London jämfört med andra Europeiska städer

Maten runt om i Europa varierar från land till land och ibland även från stad till stad, och även om matkulturen ofta är en definierande faktor verkar det också bli ett mer och mer överstatligt område.

Europeiska matvanor:
Det är ingen hemlighet att italienarna är stolta över sina klassiska pizza- och pastakreationer, och medan franmännen är galna i sina viner och crépes kan man i Tyskland inte få nog av schnitzlar och wursts av alla dess sorter. I Skandinavien är det stadiga måltider enligt tallriksmodellen som gäller medan majoriteten av central- och sydeuropéerna föredrar att plocka lite smått och gott från alla möjliga rätter under en och samma måltid.

Mat i London:
På de brittiska öarna, precis som i Skandinavien, föredrar man färre och större måltider med den lilla skillnaden att britterna även har en förkärlek till sötsaker och bakelser, och ofta inte är särskilt förtjusta i frukt och grönt.

Trots att det kanske första man förknippar London med i matväg är deras tidlösa fish n’ chips så har Londons matutbud blivit otroligt mångfaldigt under de senaste årtiondena. I och med Londons globaliserade befolkning erbjuder staden numera rätter från alla världens håll och kanter, och det finns garanterat något som faller även de mest kräsna aptiterna i smaken.

Men det är inte bara matutbudet i sig som skiljer London från många andra Europeiska städer. Även sättet man äter på kan vara väldigt olika beroende på var i Europa du befinner dig. För att du ska få dig en äkta Engelsk matupplevelse har vi här skapat en liten matvett och etikett-guide du kan läsa på inför ditt kommande Londonbesök.

Londons do’s and don’ts:

 • Kyckling och pizza kan i regel ätas med händerna om du är på en barbecue, buffé eller en väldigt informell tillställning. I andra lägen bör du alltid använda kniv och gaffel.
 • Om du äter småfranska bryter du brödet innan du smörar. Att äta det helt anses inte särskilt snyggt.
 • På restaurang betalar du genom att lägga pengarna/kortet på den askett notan kommit in på.
 • För att visa att du är mätt och belåten lägger du ihop besticken med gaffelns uddar pekandes uppåt.
 • Använd aldrig fingrarna för att hjälpa maten upp gå gaffeln eller skeden.
 • Det är OK att hälla upp dryck åt sig själv, men det anses artigare att erbjuda att hälla upp åt sina bordsgrannar.
 • Till skillnad från resten av Europa bör soppa alltid intas från sidan av skeden utan att slurpa.

Känner du dig redo att prova på den engelska matkulturen? Då kan du söka efter billiga flyg till London från Stockholm med momondo, en resesökmotor som hjälper dig hitta de bästa biljettpriserna på internet. momondo erbjuder även stadsguider skapade av sidans användare och lokala bloggare för att ge dig en unik upplevelse när du reser.

På väg att landa på London Heathrow:
 

Etiketter: europa, london, reseguide, storbritannien

Inlägg i samarbete med Momondo.

10 comments

 1. åh vill åka till london:D

  Reply
 2. Älskar matmarknaden inne på Harrolds i London!

  Reply
 3. Inte helt lätt att göra rätt när man är utomlands!I Kina t.ex. var det helt andra saker som var viktiga, typ att tekannans pip inte fick peka på någon person och liknande. Inte lika annorlunda i London kanske, men vissa saker kan ju helt klart vara praktiskt att veta!

  Reply
 4. Intressant att läsa lite om andra matkulturer, kan ju vara så olika det där som man kanske inte alltid tänker på :)

  Reply
 5. Jag måste verkligen åka till London någon gång.

  Reply
 6. Har bara varit på Heathrow och intagit en öl, den var god :)
  Svensk matkultur, tallriksmodellen enligt livsmedelsverket.......suck

  Reply
 7. Cool bild!

  Reply
 8. Svar: Tack! Det värmer! <3

  Tycker det är intressant med kulturer, och att det kan vara så annorlunda trots att det är så "nära". Kan vara bra att veta sånt här innan man åker till ett ställe. :)

  Reply
 9. intressant matfakta där!!

  Reply
 10. åt inga bra maträtter när jag var i london förutom en kväll då vi åt typ starbucks;)

  Reply

Leave a reply