Resultatet av en övning i skolan!

Vissa av er vet redan att jag för närvarande studerar till journalist men jag har inte skrivit så mycket om det. Det är superkul och vi lär oss massor! För några veckor sedan fick vi välja ett vykort och skriva en nyhetsartikel om denna. Artikeln skulle vara upplagd som en riktig nyhetsartikel men vi fick använda fantasin. Mitt vykort var på lutande tornet i Pisa och jag tänkte faktiskt publicera min nyhetsartikel här för en gångs skull!

Om vi säger så här… Min fantasi är det inget fel på!

Sättningar i marken gör att Lutande tornet i Pisa kommer att luta åt det andra hållet.
Enligt beräkningar kommer tornet att stå rakt en kort stund den 15 oktober.
– Innan det är färdigt kommer tornet att luta mer än idag och åt ett annat håll, säger Ludvig Vasari, forskare vid Pisa Pisano.

Lutande tornet i Pisa har varit en turistattraktion under många år och fascinationen är oftast det faktum att tornet lutar med 32 grader mot söder.

Inom fem år kommer lutningen istället att vara 43 grader mot norr.

Forskare i Italien har tillsammans med amerikanska arkitekter upptäckt att tornets lutning gradvis håller på att vända och att marken börjar sätta sig från det nordliga hållet istället. Resultatet kommer att innebära att tornet byter lutning och att lutningen ökar något.

–       Sättningarna och ändringen på lutningen har länge bara varit ett mysterium men nu har vi tagit prover på marken och fått fram data som bevisar att tornet kommer att vända lutningen åt motsatt håll jämfört med idag och att lutningen dessutom kommer att öka, säger Ludvig Vasari, forskare vid Pisa Pisano i Italien.

Jordproverna som tagits har undersökts i ett laboratorium på Grand Cayman Island och räknas vara 100 procent tillförlitliga och redan nu håller ändringen på lutningen att ske.

Den 31 oktober år 2015 mellan klockan 08.00 – 12.45 är beräknat till den tiden då tornet kommer att stå rakt, det vill säga det finns ingen lutning. Efter detta kommer tornet att börja luta mot norr istället.

De anställda vid tornet i Pisa är väldigt förväntansfulla och ser fram emot den ändrade lutningen. Tornet lockar fortfarande dagligen besökare men med den nya lutningen räknas besökarantalet mångdubblas.

–       Vi har redan fått in fler bokningar än vad vi klarar av dagen då tornet inte lutar. Med den ändrade lutningen kommer turisterna att återigen komma hit och besöka tornet och det blir en ny attraktion att fotas vid tornet med den nya lutningen. Så säger Ingrid Woffanen, turismansvarig i Pisa.

Det verkar inte finnas några större bekymmersmoment över tornets kommande lutning. Byggnaderna intill kommer inte att påverkas av den nya lutningen och turister som redan besökt tornet kommer troligtvis att återvända för att se det igen.

Den nya lutningen kommer dock att drabba vykortsförsäljarna negativt.

–       Vi har ju säkert 20 000 vykort som redan är tryckta och som inte kommer att vara aktuella längre. Det blir till att kasta dem och det är ju samma sak som att kasta pengar. Sedan måste man ta in en ny fotograf som tar kort på den nya lutningen och det kostar också pengar, säger Juan Juanson, vykortsförsäljare vid attraktionen.

Över lag är dock de flesta nöjda och förväntansfulla på den nya lutningen. Den sparar dessutom staten pengar eftersom trapporna inne i tornet inte behövs restaureras.

–       I dagsläget är trappstegen upp i tornet väldigt slitna på vänster sida eftersom det är där människor trampar. Med den nya lutningen kommer de istället att trampa på höger sida så vi behöver inte gå in och åtgärda stegen utan det kommer att jämnas av automatiskt, säger Ingrid nöjt.
Faktaruta om Pisa:

Byggnadsår: 1173

Antal meter: 55,86

Årligt antal besökare: 11 000 000

Beräknat antal årliga besökare efter år 2015: 50 000 000

Pisa

Alla klassiska turistiska “moves” som hör till när man besöker det lutande tornet ;).

Pisa

5 comments

 1. Riktigt bra och intressant artikel, vore ju lite häftigt om det skulle bli så ;-) Man ska ha fantasi! :)

  Reply
 2. Haha, hade varit väldigt märkligt om det hade varit så. Fast coolt såklart... :-)

  Reply
 3. Hahahahaha... 43 graders lutning... Jippi... då ska jag åka dit :P för det ska bli spännande :)))))) Skämt åtsido... bra med fantasi coch artiklen mlev ju intressant trots din livliga fantasi... eller ska vi säga tack vare kanske :) Och alla vet ju att journalister lägger till och tar bort som de tycker :P
  Hihihi!
  Puss oh hälsa

  Reply
 4. Jag skulle gärna åka och se tornet någon gång - men det har inte blivit av än!

  Sv: Usch, det låter verkligen hemskt!! Blev mycket förstört??

  Har ni inget för er den 4 maj är ni välkomna hit på ett enkelt födelsedagsfirande!! :)

  Reply
 5. Intressant och fina bilder :)

  Reply

Leave a reply