Säkerhet – Säkerhet – Säkerhet!

Vi har tidigare skrivit ett inlägg om säkerhet och vad man kan tänka på när man reser för att resa på ett tryggt och säkert sätt (läs inlägget här)
Meningen med detta inlägget är att påpeka hur viktigt det är att själv vara observant på säkerheten i de olika attraktionerna och utflykterna som man vill göra.
För vår del är det dykningen som kräver extra säkerhetskontroller. Tyvärr så är många av turistaktörerna runt om i världen enbart ute efter turisternas pengar och någon större “effort” läggs inte på säkerheten.
Ett exempel är alla bolag i Cozumel, Mexiko som erbjuder dykning. De ser inte dig som en levande människa som skall dyka utan de ser dig som ett nummer… en siffra som genererar dollar. Det är beklagligt men väldigt vanligt. Att en Divemaster tar 12 personer med sig på ett dyk är väldigt överdrivet. Det är omöjligt för Divemastern att hålla koll på 12 dykare samtidigt! Dessutom har alla dykare olika erfarenhet och olika antal dyk och dessa blandas i en grupp och vips så dyker man.
Mini och jag har avstått att dyka på Jamaica även om vi var väldigt sugna på att dyka där. Anledningen var till att företaget kändes oerhört oseriöst och de frågade inte ens om vi fick lov att dyka (dvs. hade cert).
Vi har också avstått från dyk där vi sett att de fyller på syret ute på en parkering… risken är då stor att man har avgaser från bilar som man andas in och inte enbart syre. Detta är precis lika farligt som det låter som!!!
Man skall alltid se till att få se eventuell utrustning som behövs för att kolla så att den fungerar som den ska. Vi har dykt med utrustning som inte hållit måtten… bland annat när våra syreslangar läckte = luften tar slut mycket fortare!

Nu råkade detta inlägg enbart fokusera på dykning och säkerhet kring denna men meningen med inlägget är att förstärka säkerheten. Att man inte enbart litar på försäljarna och agenterna utan man kollar upp sakerna själv och sedan låter man magkänslan att avgöra om det är säkert eller inte.
I slutändan är det meningen att allt man gör och upplever ska vara en kul och minnesvärd upplevelse och man vill minnas det med glädje och inte med fasa!

Trackbacks and pingbacks

No trackback or pingback available for this article.

Leave a reply