Slutprojektet – Min Artikel i tidningen, inget om resor utan om förlovningsringar!

Din älskades tand i förlovningsringen eller partnerns fingeravtryck. Specialbeställda förlovningsringar blir allt vanligare och idag är det bara fantasin som sätter gränserna.

– Jag ska själv designa våra ringar. Det lutar åt pusselbitar som passar tillsammans när man sätter ihop ringarna, säger Annica Larsson, 33, lärarstuderande.   

Ringen som jag ger dig blir en boja runt din hand. Så sjunger Lars Demian i en av sina låtar men merparten väljer att se förlovningsringen som någonting positivt och som en symbol för kärleken.

Enligt svenska kyrkan skall en vigselring vara av guld eftersom det aldrig rostar och ringen symboliserar, med sin slutna cirkel, evighet och evigt förbund.

–       Vi har pratat om att förlova oss i ett par månader nu och jag vill nog gifta mig inom ett par år medan min sambo vill vänta tills vi är 40 år med att gifta oss. Förhoppningsvis är det jag som vinner, säger en leende Annica

Traditionen när det gäller förlovningsringar skiljer sig åt från land till land. I USA är det brukligt att bara kvinnan får en ring och inom ett år från frieriet sker bröllopet. Ringens värde skall också motsvara minst tre månadslöner med tanken att om förlovningen spricker skall kvinnan kunna sälja ringen och försörja sig under en period.

I Sverige är synen på förlovning mer öppen och många väljer att förlova sig och förbli förlovade under många år innan de gifter sig, medan vissa väljer att hoppa över giftermålet helt.

Det vanligaste gällande valet av förlovningsring är, och har alltid varit släta ringar i guld men allt oftare väljer köparna andra alternativ.

–       Med tanke på att priset på guld är så högt så väljer många samma typ av släta ringar men istället för guld blir de i till exempel titan, säger Jesper Nilsson, 46, guldsmed i Kristianstad.

Guldsmed Christian Sandgren, 50, är villig att hålla med om att metaller av olika slag blir allt vanligare och påpekar också att allt fler väljer att designa sina egna förlovningsringar.

–       Det gula guldet finns kvar men även mycket i vitt guld går åt. Köparna är mer kunniga och ställer högre krav på sina inköp och om det inte finns just det som köparen vill ha så ser de till att få det specialtillverkat.  Det blir allt vanligare för guldsmeder att tillverka ringar efter kundens önskemål.

I takt med att tekniken går framåt ändras också förlovningsringarna och ibland följer de med in i teknikens värld. Det finns förlovningsringar som har ett inbyggt Micro chip i sig. Chipet programmeras in med datum då förlovningen ägde rum och när dagen närmar sig utsöndrar ringen värme för att på årsdagen vara väldigt varm. På detta sätt kommer man inte glömma bort sin förlovningsdag.

Det är bara fantasin som sätter gränserna när det gäller förlovningsringar. Fingeravtryck på ringar, tänder i ringar eller till och med ringar där man smälter in en bit hårstrå från partnern i ringen, en så kallad DNA- ring är inte längre någonting som anses vara ovanligt utan blir sakta en del av traditionerna. Modet över lag förr handlade om att smälta in och inte utmärka sig, medan det idag är högsta modet att sticka ut från mängden och verkligen vara unik. Modet har följt med i valet av ringar.

Trots nya trender och en bredare marknad än någonsin när det gäller förlovningsringar är det få som tror att de traditionella ringarna, släta i gult guld, kommer att försvinna.

–       Vi svenskar är väldigt traditionsbundna av oss och släta förlovningsringar i guld är högst traditionella. De släta ringarna kommer nog alltid att finnas kvar men kanske inte i lika stor utsträckning som tidigare, säger Jesper.

Ringar Collage

Bildtext:

1 – Din älskades tand i ringen
2 – Fingeravtryck ingraverat på ringarna

3 – Titanringar med graveringen på utsidan

4 – Micro- chip ring som blir varm på årsdagen

5 – Ringar med röstnivån på partnern infräst

6 – Prins och prinsessringar som matchar

7 – skruv och mutter som passar tillsammans

 

14 comments

 1. Vilken artikel! Jag viste du skulle lyckas som journalist! GRATTIS !

  Reply
 2. Vilken bra artikel.

  Reply
 3. Vad duktig du är!

  Reply
 4. Vad roligt du hittat dit "kall" i livet.

  Reply
 5. Vilka fina ringar.

  Reply
 6. Jag vill också designa min egen ring.

  Reply
 7. Wow vad duktig du är!

  Reply
 8. Bra skrivet, roligt att läsa det.

  Reply
 9. Är du klar med utbildningen?

  Reply
 10. Du är bra!

  Reply
 11. Jag vet inte om en tand riktigt passar i en ring, men smaken är som baken! :P

  Sv: Ja tack! Födelsedagen var ljuvlig :)

  Reply
 12. Jättebra artikel!! Det har man ju sett på blogginläggen.men du är ju såå duktig på att skriva!

  Reply
 13. Kan man köpa ringarna på nummer 7 på bilden?

  Reply
  1. Hej och tack för din kommentar! Tyvärr så har jag ingen aning om dessa ringar finns tillgängliga idag. Detta är skrivet för många år sedan så det är möjligt att de inte finns men annars kanske du kan ta med bilden och fråga en guldsmed om dom kan göra sådana till dig!

   Reply

Leave a reply