Snällt & Hjälpsamt eller Djurplågeri?

Vi har tidigare skrivit ett liknande inlägg som då gällde en elefant (läs det här). Nu gäller det samma sak fast sköldpadda och vi är väldigt kluvna men har ändå tagit ställning till vad vi tycker! Innan vi skriver vad vi tycker ska vi kanske berätta fakta först!
På Sri Lanka finns det flera olika sköldpadds- farmer som hjälper till med kläckning och släpp av sköldpaddor i havet. Med tanke på att Sri Lanka exploderat beträffande turismen så har många av sköldpaddornas stränder där de lägger ägg, blivit belamrade med hotellkomplex och turister som trängs med sina handdukar på stränderna, någonting som gör att sköldpaddorna inte har en chans att klara sig på egen hand. Detta i kombination med att äggen från sköldpaddor anses vara en delikatess har gjort att beståndet av sköldpaddor minskat drastiskt! Och även om en sköldpadda lägger massor med ägg så är det bara 5% som överlever de första åren = inte så bra odds!

Men som sagt… dessa farmer samlar ihop äggen och håller dessa beskyddade fram tills dess att äggen kläcks och sedan släpps bebisarna ut på kvällen efter 1-3 dagar beroende på farm. Allt detta ovan tycker vi är jättebra och väldigt ansvarsfullt och självklart måste vi hjälpa de djur som vi själva knuffat bort från deras hem! Problemet kommer in när det ”naturliga urvalet” inte längre är naturligt…

Så här ser en ”frisk” sköldpadda ut när den är ganska så nykläckt… kolla hur skalet ser ut!

Och på en farm som vi besökte hade en sådan här stackare kläckts… kolla skalet på ryggen.

Om ni kollar så ser ni att skalet inte är som det ska vara utan buktar istället inåt. Detta innebär att denna lilla sköldpadda aldrig kommer att kunna simma lika bra som de andra ”friska” sköldpaddorna och med andra ord lär den inte överleva ute i det vilda.

Denna lilla stackare kommer inte att släppas ut i havet tillsammans med sina syskon utan den kommer att få leva resten av sitt liv på farmen. Killen som vi pratade med sa att ute i det vilda så har den 0% chans att klara sig men i fångenskap så kommer den att leva som vanligt… bortsett från att den inte kommer att simma så bra.
Så det som väntar den lilla sköldpaddan är ett liv i fångenskap i en bassäng som ser ut ungefär såhär:

Så då är frågan… Ska naturen få ha sin egna gång och den lilla sköldpaddan släppas ut i havet och dö en ”naturlig” död eller ska den bo på farmen hela sitt liv på en sådan begränsad liten yta?
Vi tycker absolut att den lille ska släppas ut i havet och att naturen ska få ha sin egna gång… de starka överlever och denna krabat får en chans att överleva men kommer troligtvis att dö och bli mat för något annat djur. Vi anser att det är odrägligt liv för en sköldpadda att leva över 100 år i en liten bassäng som den inte ens kan dyka i. Det är inte ens ett djupt och stort akvarium som försöker återskapa den naturliga miljön utan en betongklump med lite vatten.

OM bassängen varit stor och gjord för att återskapa havet med nytt vattenflöde, vågmaskin och all lyx som kan tänkas så hade jag nog tyckt att den kan få bo där och ha det bra men i nuläget… synd om den lille och inte ett drägligt liv!

Vad tycker ni?

Leave a reply