Tentaångest på hög nivå & Gåthjälp!

På fredag skriver jag min första sals- tenta och det börjar kännas galet nervöst nu. Plötsligt kan jag ingenting längre, alla årtal och personer blandas ihop, lagar och spelregler blir en enda gegga och  de olika orden går plötsligt inte att förklara längre.
Jag vet inte om alla känner så och jag tror att jag har den paniken för att jag inte tycker att jag pluggat tillräckligt. Och en annan sak som förvrider knoppen på mig är att jag vill ha flera dagar på mig att plugga samtidigt som jag bara önskar att det ska vara fredag nu så jag får det ur världen.

Jag försöker lugna mig med att det inte är hela världen om man inte klarar det – omtenta finns det ju någonting som heter men samtidigt så vill jag inte börja en utbildning med att köra på en tenta. GAAAAAHHHH!

Jag tror inte att jag behöver skriva vad jag kommer att göra idag och imorgon efter jobbet. Känner ni som pluggar/har pluggat igen er?
Och så en annan sak. Min hjärna är inte så logisk nu och vi har fastnat på en gåta som vi behöver svara på för att få fram rätt koordinater till en cache. Gåtan lyder…
Skärmavbild 2013-10-01 kl. 23.07.51

Den förbannade gåtan har travat runt i våra huvuden och det står helt still. SNÄLLA NÅGON VÄNLIG LÄSARE… I vilken hastighet kör Beta?

 

10 comments

 1. Har lite bråttom, men kan ge lite ledtrådar: 1. Det verkar som att han ser skyltarna BAKOM sig, eftersom avståndet ÖKAR. Lite märkligt, men OK. 2. Mellan skylt 1 och skylt 2 (1 timme) är det mindre än 100 km. Då kan vi sluta oss till att den tredje skylten, som är den första tresiffriga, börjar på en etta. Och andra siffran är en nolla. 3. Den första skylten har två siffror. En av dem måste vara en etta (se punkt 2 ovan). Eftersom skylt 2 måste vara ett högre värde än skylt 1 måste det vara FÖRSTA siffran som är en etta. Alltså är den mellan 12 och 19. (Jag tänkte först att den är mellan 12 och 19, men jag tror det är feltänkt) 4. Dra snittet av alla kombo från (12+102) till (19+109) och se om siffrorna matchar. Lycka till!

  Reply
 2. (Japp, kontrollräknat o hittat svaret. Mittersta skylten minus första skylten = hastigheten!)

  Reply
 3. Jag känner igen mig i den där tentaångesten, kände precis likadant inför min första universitetstenta förra terminen! Men tro mig, det spelar inte så stor roll om man inte klarar det, omtenta finns! Tror nästan alla är nervösa och det viktigaste är ju ändå att man har pluggat en del. Går det inte så går det inte, men jag är säker på att du kommer göra ditt bästa! Jag håller tummar och tår för att du ska klara det! :)

  Reply
 4. Gåtan kan jag inte ge dig svar på men jag kan berätta att jag känner igen mig i din tentaångest. Har pluggat på högskola i över 5 år så jag vet hur det känns. Min tentaångest brukar dock ta form i att jag skiter rent ut sagt i böckerna, koncentrerar mig på anteckningarna och till sist struntar jag i allt och städar toaletten istället (har alltid världens mest kliniskt rena toalett vid tentaperioderna ;-) ). Och som sagt omtentor finns, och inte för att göra dig mer rädd men det är många som kuggar på sin första tenta. Inte för att du kommer att göra det men skulle du nu göra det så är du inte ensam om det. Det tar alltid lite tid att komma in i pluggandet på en ny kurs/ny utbildning/ny högskola. Du kan förresten inte få tag i gamla tentor, de brukar vara till jättebra hjälp. De kan finnas att få tag i på kansliet på högskolan du går. Bara att fråga för det är inget olagligt i det, de får lämna ut gamla tentor som har ett visst antal år på nacken, ibland får man köpa dem om jag inte minns fel. Och bli inte förvånad om du natten innan tentan drömmer att du skriver tentan.... det är bara hjärnans sätt att gå igenom allt du har läst. Jag skrev alltid mina tentor 2 ggr, en natten innan den riktiga tentan och en på det riktiga tentatillfället. Hade jag otur så skrev jag den 4 ggr ;-) (dvs vid omtentan också), Två andra tips är att bli förhörd av Mini, att få rabbla och svara på frågor hjälper ett annat sätt är att göra mind- maps. använd olika färger och former och skriv ner stödord, årtal, personer mm. När du sedan sitter på tentan och får en fråga så kommer du att koppla frågan/svaret till en färg och helt plötsligt ser du svaret framför dig. Låter kanske luddigt men det hjälpte mig vid många tillfällen. Lycka till på fredag, det kommer att gå hur bra som helst!

  Reply
 5. Lycka till med pluggandet och tentan :)

  Reply
 6. Oj, den har jag ingen aning om!! :/

  Sv: Jag saknar er också!!

  Reply
 7. Oj alldeles för seg i huvudet för gåtan.. Hoppas att tentapluggandet går bra i alla fall.

  Reply
 8. Du kommer att klara det o ja det finns omtenta sluta noja o ta det lugnt!

  Reply
 9. Du kommer klara tentan! :)
  Ja jag tycker ju om att träffa kändisar så detta var en perfekt plats för mig ;)

  Reply
 10. OK, har ni klarat det? Skyltarna är: 16, 61 och 106. 106-61=45, 61-16=45. Svar: 45 km/h.

  Reply

Leave a reply