Tigga – En Affärsidé?

Det tar emot att skriva detta inlägg för jag vet att Mini kommer att “gotta sig” i detta. Jag tillhör den kategorin som gärna ger pengar till tiggare sedan många år tillbaka. Jag var som många andra innan.. fördomsfull och med trångsyntheten om att alla tiggare är alkoholister och knarkare.
Det ändrades en dag när jag gick på stan och blev utan anledning utskälld av en tiggare.
– Va tusan var hans problem? Jag hade ju inte gjort någonting?
Pang… det var då det slog mig att det var just det som var problemet. Att jag inte hade gjort någonting. Det var som att någonting ändrades den dagen och sedan dess har jag inga problem med att ge pengar till tiggare med ett stort undantag – BARN! Det gällande barn är en helt annan femma så det kommer ett egen inlägg på det.
Mini däremot tillhör den kategorin som tror att alla tiggare bara luras och att de egentligen tjänar mer pengar än de som har arbete.
Vi har haft otaliga diskussioner gällande detta och resultatet är att jag bara ger ibland och inte alltid 😉
Av en slump hamnade jag på youtube och jag sökte på bogus beggar och tusan va hemskt det var att titta på klipp efter klipp där människors välvilja utnyttjas. Bara för att ge några exempel:

Låtsas vara mentalt sjuk:

Låtsas ha varit med i en olycka och behöver kryckor:

http://youtu.be/XDy6SsGTB9k

Låtsas vara amputerad:

http://youtu.be/Il5emsEmci0

Och dessa är bra ett axplock av vad jag har hittat! Det är så hemskt så det liknar ingenting och det är en sak att misstänka det men inte veta och en helt annan sak att få bevis på hur fula människor kan vara!
Nu säger jag inte att alla är sådana men visst är det hemskt att se????!!!

Men jag tänker inte låta detta fördärva min syn på mänskligheten utan jag har en stark tro på karma så jag kommer att fortsätta att ge till de jag tycker behöver det och sedan får de själva stå till svars inför en högre makt när den dagen är kommen!

7 comments

 1. Jag gav ALLTID innan... tills en tog min plånbok och började springa. Jag sprang efter fick tag på honom med hjälp utav andra och fick tillbaka min plånbok. HAN gjorde så att jag aldrig ger någon.
  MEN vem jag kan ge är de som spelar musik som jag gillar, är duktiga på något eller "fattiga" som står och säljer något då kan jag köpa bara för att...
  Men tiggare har jag helt slutat ge ..

  Reply
 2. Verkligen tråkigt när folk luras så, det gillar jag inte!!

  Reply
 3. Jag brukar faktiskt inte ge pengar till tiggare. Har sett så många och hört talas om många här i Stockholm som faktiskt bara luras, och det vill jag absolut inte stödja. Det jag har gjort istället är att när jag är säker på att en person faktiskt har det sämre ställt och sitter på gatan och tigger så har jag gått och köpt mat och kaffe till den. Om man är hemlös och tigger så känns det som att en måltid ger mer än några kronor ändå. Jag har hört att de tiggare som luras tjänar uppåt 2000kr per dag om de sitter på rätt plats i Stockholm, gör man det varje dag så tjänar man ju bra mycket mer än många i vårt samhälle vilket känns helt galet. Det är tråkigt när människor luras för att tjäna pengar på andra, för det är ju klart att man gärna vill hjälpa de som har det svårt!

  Reply
 4. Det här är ju förjävligt!! Det skapar ju en misstänksamhet gentemot de som verkligen behöver den där extra kronan! :/

  Reply
 5. såå trist..

  Reply
 6. Jag ger nästan aldrig till tiggare. Dels eftersom jag inte brukar ha så mycket kontanter på mig, om ens några, och jag kan ju inte direkt ge dem mitt VISA-kort. Dels för att jag vet att många tiggare spelar ett fult spel, och är det inte så är det ibland så att de har någon bakom sig som ändå tar den största delen av det de får. Då ger jag hellre till välgörenhet så att jag vet att mina pengar faktiskt gör nytta gör någon. Däremot kan man ju ge de ett leende, speciellt då man ser att alla andra bara rusar förbi och inte ens vill se åt deras håll. Eller så kan man någon gång köpa något att äta åt dem, vissa blir glada och någon gång har jag hört om en person som blev arg för att han hellre ville ha pengar...

  Reply
 7. Har man pengar på fickan som man inte har behov av just då, så känns det ju mycket bättre att ge dem till någon som har mer behov. Även om de luras eller ej.

  Reply

Leave a reply