Tips 11: Håll i pengarna – vänta på växel!

May 28, 2013

Det är tråkigt att man inte längre kan lita på någon men det är dagens sanning. Tyvärr är detta ett tips som många inte tänker på och det är säkert många som blivit lurade utan att ens veta om det. Mini och jag blev lurade i Peru och första gången tänkte jag inte så mycket på det utan tog för givet att det var jag som hade gjort fel men nästa gång var Mini med och då var vi bägge säkra på att vi blivit lurade.
Så här går det till:
Ni köper någonting i en affär eller kiosk och lämnar fram pengar. Låt oss säga att det kostar 8:- och ni lämnar fram en 20:- sedel. Ni får 2:- tillbaka och påpekar att ni ska ha 10:- till.
– Nej ni gav mig 10:- säger försäljaren och hivar snabbt upp 10:- från bakom disken!
Ni tänker antingen, ok… jag lämnade väl fram 10:- eller så vet ni om att ni blivit lurade men hur ska ni bevisa det?!
Tyvärr så händer detta och framför allt mot turister. Det finns bara 2 sätt att undvika detta.
1) Lämna alltid fram jämna pengar (vilket inte är så lätt alltid).
2) Lägg pengarna på disken men håll i dem så att personalen förstår att du väntar på växel. När du ser växeln så ta bort handen.
peru
Det är så himla synd att detta händer men även om vi är turister så arbetar vi också för våra pengar och detta är ett väldigt nedrigt sätt att bli lurad på.
Som jag skrev ovan så hände detta först mig när jag sprang in i en kiosk för att köpa en läsk. Jag blev lite fundersam men sedan tänkte jag att det säkert var jag som hade dålig koll på hur mycket jag lämnat fram.
Några dagar senare var Mini och jag inne i en affär och köpte glass, då hände samma sak. Mini gjorde klart för henne att vi skulle ha mer pengar tillbaka men tjejen bara viftade med “fel” sedel och sa att det var vad hon hade fått. Som sagt så går det inte att bevisa.
Detta hände oss i Peru men det händer säkert lika mycket på andra resmål så det kan vara ett värdefullt tips även om man inte ska till just Peru.
peru

Dom har en sedel gömd bakom disken och det är den som de använder när de ser turister, trist men sant!
Så detta tips är att ni ska hålla i pengarna och inte lämna ifrån er pengarna innan ni kan se er växel!

 

7 Comments

 1. Malin

  Det är förjävligt att det ska vara så! Jag kan gärna ge lite dricks till rätt person som behöver pengar, men jag vill att det ska komma ifrån min sida och inte att jag ska bli lurad till det.

  Reply
 2. Sara

  usch, finns så många lurendrejare!

  Reply
 3. Erica

  Tråkigt att det ska behöva vara så! 🙁

  Reply
 4. Emilia

  Oj, jag visste inte att de lurades så.

  Sv: Tack så mycket! 🙂

  Reply
 5. Lasse B

  Nog har man väl hört och läst att det är fattigt för dem uppe i bergen i Chile (och Peru?), det skulle väl kunna förklara varför de tar till oärlighet för att kunna försörja sig och de sina… men det vore mer schysst att ställa fram en dricksburk med en infoskylt, tycker jag.
  Har ni provat att slå på mobilfilmning innan ni går in i butiken, och ha mobilen i andra handen, lite nonchalant, medan ni betalar? 😉

  Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Awards

Best travelblogs 2021

23 best travelblogs 2021

Momondo Ambassador 2019

Winner Apollo Explorer 2019

Winner momondo Open world 2018