Tips 12: Håll koll på dricksen!

Som turist i ett land är vi ofta måna om att ge dricks som det bör sig och detta resulterar ofta i att vi lämnar för mycket i dricks. Varje land har sin egen tariff som anger vad som är lämpligt att lämna. Men det finns ingen lag på hur mycket man ska ge i dricks, bara oskrivna regler som man bör använda sig av.
I Japan så anses det vara förolämpande att lämna dricks och på Fiji lämnar man ingen dricks. Så hur ska man veta vad som gäller var?!
USA är det land som man bör lämna mest dricks, 15 – 20% anses brukligt även om det skiljer sig från delstat till delstat och ibland även från stad till stad. Det är vida känt att personal på restauranger tjänar väldigt lite och att de behöver dricksen för att kunna försörja sig.

Många väljer att lägga in dricksen på kvittot, en så kallad service charge – kolla alltid innan ni betalar så ni inte betalar dricksen två gånger!

Gällande dricks till städpersonalen på hotellet så kan man antingen ge all dricks när man checkar ut från hotellet eller lämna den varje dag. Med tanke på att det inte alltid är samma städerska som tar hand om ens rum så brukar vi lämna lite varje dag. Många väljer också att ge extra mycket dricks första dagen för att sedan få bättre service 😉
tipDricksen som vi lämnade till vår trevliga städerska i Mexico!

På Escape 360s hemsida finns en superbra lista (den här nedan) som visar riktlinjerna för de olika länderna. Tänk på att det är riktlinjer och att det är upp till dig att avgöra hur mycket dricks du vill lämna!!!
dricksguidetabellforklaring

Om man har koll på hur mycket man bör lämna i dricks, och framförallt kollar på kvittot att dricksen inte ligger inbakad som en så kallad service- charge så finns det pengar att spara och resan kan bli flera hundralappar billigare!

4 comments

 1. Vi råkade lämna 100 dollar i dricks på en restaurang i Las Vegas av misstag, men som tur var så var de snälla och lämnade tillbaka det när vi kom på det direkt efter :)

  Reply
 2. Där ser man!! :)

  Reply
 3. Bra tips! Det är svårt att veta ibland!

  Reply
 4. Bra tips. :)

  Reply

Leave a reply