USA är snällare vid inresa idag!

Vi har hört av flera personer att de gärna vill till USA men att de inte “vågar” på grund av de oerhört stränga kontrollerna som man måste passera för att komma in i landet.
Vi har varit i USA flera gånger under årens lopp och i början när vi åkte dit så var det faktiskt riktigt skrämmande när det var dags att gå igenom passkontrollen.
En undersökning visade att 70% av de intresande var mer rädda för passkontrollen än vad de var för terrorister (Weaver et al, 2010).
Den undersökningen visar alltså att det var ett riktigt stort stressmoment när man stod där framme och väntade på att få sitt pass stämplat!
Jag kommer ihåg att vi vid ett tillfälle blev “intervjuade” i 20 minuter (kändes som 2 dagar) och att frågorna som kastades på oss gjorde oss nervösa och osäkra.
Den känslan är hemsk… när man till slut börjar ifrågasätta sig själv om man är terrorist eller inte och vad man faktiskt har för avsikt att göra i USA… hmmm ska vi verkligen bara på semester?
Under vår intervju så kom bland annat frågorna:
* Vad ska ni göra här så länge?
* Vad arbetar din pappa med? (what… han var ju inte med)
* Hur många veckors semester har man i Sverige?
Helt galna frågor som gjorde att man kom av sig och började stamma 😉
Utöver detta så blev man fotograferad och fick lämna fingeravtryck!
MEN DOM TIDERNA ÄR FÖRBI!
Idag skaffar man ett inresetillstånd till USA innan avresan och tar med sig detta papper och visar upp i passkontrollen. Man får fortfarande lämna sina fingeravtryck och bli fotograferad men det går snabbt, smidigt och man slipper oftast konstiga frågor som gör en nervös!
Så med detta inlägg vill vi garantera alla som funderat på att åka dit men som backat efter att ha hört skräckhistorier om “farliga” passkontroller att det är fritt fram att åka dit.
På flyget får man fylla i ett papper som man lämnar i passkontrollen men det är inte svårt att fylla i och ifall man behöver det så får man hjälp med att fylla i det av flygvärdinnorna!
Avslutar inlägget med ett foto från Sydafriks flygplats… hmmm andra regler verkar gälla där 😉

Trackbacks and pingbacks

No trackback or pingback available for this article.

Leave a reply