Var inte Hammarhajen utrotningshotad?

Detta är en sann historia – en historia som Mini och jag var med om och som känns helt galen! Känslan av att inte veta om vi ska “skratta eller gråta” är påtaglig för nog är det konstigt att det skiljer sig i kunskap från land till land?!
Nu har jag byggt upp en spänning så ni förväntar er säkert ett väldigt spännande och dramatiskt äventyr nu – synd att göra er besvikna, det är inte så spännande men ändå viktigt nog att skriva om för att upplysa folk om verkligheten.
********************************************************************************************************************************************************************************************************************************
I Sydafrika besökte vi ett ställe som hette Natals Shark Board – ett ställe som informerar om Sydafrikas hajar och som arbetar för att bevara hajarna i världens vatten.
Det var väldigt informativt ställe och vi lärde oss mycket om de olika hajarna och hur pass utrotningshotade de faktiskt är!
Vi fick bland annat se en Hammarhaj som hade dött i ett nät och som Natals Shark Board fått för att kunna obducera denna. Märk väl att denna hajen inte blivit uppfiskad och dödad utan den hade dött på grund av en “olycka”.
hammershark Vi fick lära oss att Hammarhajen är den haj som är mest utrotningshotad av alla hajar och att den troligtvis kommer att bli helt utrotad inom ett par år om inte mänskligheten slutar döda den. I Sydafrika är det olagligt att fiska efter Hammarhaj och om någon åker fast för det så är det fängelsestraff som väntar. De är alltså väldigt måna om att bevara dessa väldigt konstigt utformade varelserna.
hammerheadNågra veckor senare flög vi till Zanzibar (Tanzania) och döm vår förvåning när vi såg att deras fiskmarknad bestod av just Hammarhajar. Mängder av döda Hammarhajar låg huller om buller på golvet med fenorna avskurna. Var inte dessa extremt utrotningshotade?
hammerheadDet är fruktansvärt att det kan vara så… I ett land är det förbjudet och i ett annat land är samma djur mat. Visst kan jag förstå att man måste överleva och att man fiskar för att få mat. Det som jag undrar över är om de verkligen måste ge sig på ett extremt utrotningshotat djur. Vet de hur illa ställt det är för Hammarhajen? Har de andra alternativ? Jag har ingen aning faktiskt men kontrasterna är väldigt tydliga och som sagt… det kändes väldigt skumt att se!

9 comments

 1. Ja usch vad hemskt att det är så olika, borde vara likadant i vilket land som!!

  Reply
 2. Jag fattar inte att alla inte har samma regler.

  Reply
 3. Det ska gälla alla länder inte bara några

  Reply
 4. Jag blir förvånad över detta. Borde inte någon ta tag i detta och säga ifrån?

  Reply
 5. Hemskt att se;(

  Reply
 6. Usch fruktansvärt...:(

  Reply
 7. ja jag förstår inte hur det kan vara så olika från ställe till ställe!?

  Reply
 8. Oj, konstigt... Kan det vara så att många inte har kunskap om detta i t.ex. Tanzania? Jag menar, vissa lär ju veta och välja att skita i det, men tänker mer på allmänheten...

  Reply
 9. Men fy så hemskt! Det är nåt fel på världen...

  Reply

Leave a reply