Bland vikingar, dinosaurier och en övergiven svan

Jan 4, 2014

En gång var den röd. Nu är den blå men den grå betongen lyser igenom på vissa ställen. Betongskulpturen hjälper till att berätta om en svunnen tid. En tid då ingen ifrågasatte att vikingar och dinosaurier levde sida vid sida. En tid då ingen undrade över att en dinosaurie inte var större än en Golden Retriever. Ett övergivet vikingaland i Skånes Fagerhult.

Vinden har sugit tag i den lilla kvarnen och visat sin kraft genom att lägga den ner. Intill står två små hus, fortfarande stadigt mot marken. För 40 år sedan kan de ha varit bostad för kaniner eller marsvin.

En damm delas av med ett betongrör och skapar två dammar i en. Ur betongröret rinner vatten som är brunfärgat. Det skapar rörelse i vattnet som för övrigt står helt orörligt och svart. Vattnet har antagit skepnaden av olja och vid sidan av denna ”oljebädd” skymtas en vit svan. En svan som, för många år sedan, varit i dammen medan skrattande barn suttit på dess rygg och trampat sig fram genom vattnet. Idag är den ensam kvar, endast i sällskap av en växtätande dinosaurie vars huvud sticker upp på andra sidan dammen.
Vikingaland

Vikingaland

Stället var väldigt populärt under 70-talet. Det är svårt att föreställa sig att detta en gång varit en väldigt livlig plats där familjer åt spunnet socker och grillad korv samtidigt som ljudet från djur blandades med förtjusande rop från glada besökare.

Från en plats, bredvid den blå dinosaurien som en gång varit röd, kan platsen liknas med en äventyrsgolfbana. Detta, troligtvis för att gräset nyligen blivit klippt och de små husen tillsammans med den liggande väderkvarnen ofta syns till på golfbanor. På andra sidan breder skogen ut sig, tät och hotfull. Det ligger en spänning i luften, en nyfikenhet på vad som döljer sig där i skogen, vad som ännu inte gjorts synligt.
Vikingaland

Vikingaland

År 1984 öppnade Bert Karlsson, Skara Sommarland, en park med aktiviteter för hela familjen. Denna konkurrens gjorde att parken med vikingar och dinosaurier tvingades stänga kort därefter. När dåvarande ägaren, Bo Andersson, lämnade sitt livs verk, togs det över av buskar, träd och sly. Allt som inte väder och vind fördärvat finns kvar här, någonstans.

Det finns sju stycken dinosaurie- skulpturer men bara två av dessa är i dagsläget synliga. Storleken på dem visar att det inte var så noga med att de skulle vara verklighetstrogna. Den köttätande Triceratops- dinosaurien hade, i verkligheten, inte överlevt länge ifall den inte varit större än en sällskapshund.
Vikingaland

 

 

2 Comments

 1. Erica

  Verkar vara ett fint ställe. Tråkigt att de var tvungna att stänga det…

  Reply
 2. Emma

  Nu har jag läst igenom alla inläggen, jag tog en paus under jul och nyåret 🙂
  Hur har ni det på resan? skulle vara kul med några inlägg från USA 🙂
  God fortsättning på det nya året till er båda!

  Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Awards

Best travelblogs 2021

23 best travelblogs 2021

Momondo Ambassador 2019

Winner Apollo Explorer 2019

Winner momondo Open world 2018