Polish Streetfood @ Krupówki street in Zakopane, Poland

Last updated May 24, 2021

Mat är en stor del av upplevelsen av att vara i utlandet. I de flesta turiststäder kan du köpa mat i olika slags former “på gatan” av olika försäljare. Även om det är Kina som briljerar med konstiga rätter så som grodor, skorpioner och spindlar så behöver det inte alltid vara så märkvärdigt.

Krupowki (huvudstråket i Zakopane) säljer olika maträtter och småplock på gatorna. Givetvis varierar utbudet beroende på årstid men det finns vissa saker som “bara är goda att äta när man strosar runt” och vissa saker som är “typiska Zakopane” och som man inte bör missa.
Här är mina favoriter… två stycken som inte är unika utan som bara är gott att mumsa på och två som är klassiska Zakopane och Polen 🙂

Färska solrosfrön. Finns under sommaren och skillnaden är att man köper en hel solros och pillar loss de färska fröna och äter dom. Sjukt beroende-framkallande och riktigt gott!

Polish Streetfood @ krupówki street in Zakopane, Poland

Färska, nyplockade hallon. Säljs under sommaren och är väldigt goda. Hallon finns överallt men det är så gott att köpa lite hallon och äta när man strosar längst med gatan och tittar på folk och upplever Polen. 

Polish Streetfood @ krupówki street in Zakopane, Poland

Szyszki, översatt till svenska blir det kottar. Säljs året runt och är en sötsak som säljs i Zakopane. Det består av puffat ris som hålls ihop av choklad, toffee eller andra smarrigheter. Väl värt att prova!

Polish Streetfood @ krupówki street in Zakopane, Poland

Oscypki – Getost som säljs året runt i Zakopane och som är “ett måste att smaka när man är där”. Det går att äta som den är, steka, fritera, värma och äta med sylt eller helt enkelt experimentera sig fram. Tänk på att getost finns att köpa i hela Polen men Oscypki ska köpas i Zakopane!

Polish Streetfood @ krupówki street in Zakopane, Poland

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Awards

Best travelblogs 2021

23 best travelblogs 2021

Momondo Ambassador 2019

Winner Apollo Explorer 2019

Winner momondo Open world 2018