Skallerormar slutar skallra!

Vi besökte ett ställe i Sydafrika som hade massor och åter massor med reptiler. Det som var så himla bra på detta stället är att det var så himla informativt. Vi träffade på en tjej som jobbade där och som var väldigt vänlig och hon tog sig tid att berätta om flera av ormarna där. Först berättade hon att när hon var liten så bodde hon mitt ute i ingenstans och där fanns det ganska gott om giftiga ormar. Deras tro var att en orm som kommer in i ens hus är ens bortgångna släkting som har kommit för att hälsa på. Med andra ord tror de på reinkarnation. Det spelar ingen roll ifall detta är sant eller inte… det hjälpte familjen att inte bli bitna då de lät ormen vara och ignorerade den. Efter en dag eller två gick den ut igen och ingen skadades genom att försöka fånga den = win win både för orm och människa!

Men det som var skrämmande att höra är hur skallerormarna har anpassat sig för att överleva. En skallerorm har en “skallra” längst bak på rumpan och denna fungerar som en avskräckande funktion. Om man kommer för nära skallerormen så varnar den genom att skallra. Människan hör ljudet och vänder och ingen blir skadad. Det har varit så under alla år men nu har det ändrats…
Människor började slakta skallerormar och istället för att vända när de hörde ljudet så följde de efter det, fångade och dödade ormarna. Så istället för att användas som varning blev skallrandet ormens död. Men naturen är smart och ormarna anpassade sig till rådande situation. Resultatet är att skallerormarna i Sydafrika inte längre har ett ljud i sin skallra. Skallran finns fortfarande kvar och ormen beter sig som innan när den ska varna men det kommer inget ljud = Människor blir bitna av skallerormar varje år eftersom de inte hör varningen.

Det är tragiskt att det skall behöva gå så långt att ormarnas varningssignal är borttagen för deras överlevnad… många människor dör i onödan på grund av att giriga människor under lång tid dödat ormarna.

Samtidigt är det rent ut sagt nästan som magi att de anpassat sig så för att överleva!!!
 

17 Comments

 1. Katta

  Det är helt fantastiskt att naturen anpassar sig så.

  Reply
 2. sara

  Usch då !

  Reply
 3. Martina

  Hemskt att det blir så.

  Reply
 4. louise

  vilka roliga inlägg du har;)

  Reply
 5. Karin

  Tänk att det måste bli så, människan tar aldrig vara på naturen förrän det är för sent

  Reply
 6. Jenny

  Vilken fin bild du hittat!

  Reply
 7. emma

  Kan det verkligen vara så illa? Tydligen

  Reply
 8. Sara

  Sydafrika, vad intressant. Underbar bild Mini tagit.

  Reply
 9. Åsa

  Smart att låta ormarna vara ifred.

  Reply
 10. annelie

  vilka fantastiska reptiler.

  Reply
 11. Emilia

  Ormar, det gillar inte jag.

  Reply
 12. Maya

  Usch, hemskt.

  Reply
 13. Heidi

  Ni har så roliga och bra inlägg;)

  Reply
 14. Emilia

  Oj, jag visste inte att skallerormar slutat skallra. 😮

  Reply
 15. Tess- en helt vanlig morsa/tjej med väldigt speciella barn

  Skriver värsta långa kommentaren så dör internet….

  Javisst är det hemskt men ack så coolt! Har läst lite evolutionär medicin o tycker d e så coolt, t ex HIV.virusets utveckling, “från början” tog det inte livet av en, man han dö av ålder innan aids hann utvecklas, pga få tillfällen för viruset att spridas, men iom att människan blev mer sexuellt frigjorda så hann viruset sprida sin “säd” under kortare tid o behöver därför inte längre hålla sin värd vi liv så länge! Evolution är hur häftigt som helt (jag=nörd and proud)

  Reply
 16. Carro

  Men fy så tragiskt!
  … även om jag inte gillar ormar. haha

  Reply
 17. Erica

  Vilket intressant inlägg! Det här hade jag ingen aning om! Hemskt att det har blivit så med ormarna… 🙁

  Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Awards

Best travelblogs 2021

23 best travelblogs 2021

Momondo Ambassador 2019

Winner Apollo Explorer 2019

Winner momondo Open world 2018