101… Nummer 27 – Släppa Ut Sköldpaddor I Det Fria!

Det finns flera “sköldpaddsfarmer” på Sri Lanka och framför allt i Kosgoda- området. När vi var och besökte en farm så kom vi i rätt tid = släppa ut sköldpaddor i havet dags! Vissa farmer väntar tills sköldpaddorna är 3 dagar innan de släpper ut dom medan andra släpper ut första dagen. Farmen vi var på släppte ut första dagen eftersom de ansåg att sköldpaddorna skulle ut till det vilda så fort som möjligt och inte slösa energi i 3 dagar genom att simma runt i en pool (vilket vi tycker låter väldigt logiskt).

Sköldpaddorna släpps ALLTID ut när det är mörkt ute. Detta för att de ska ha så stor chans som möjligt att överleva eftersom fåglarna inte ser dom och de har bättre chans att ta sig i vattnet. Sorgligt nog så är det inte mer än 5% av alla sköldpaddor som överlever till vuxen ålder då många äts upp av rovfåglar och fiskar.
När vi kom dit fick vi en hink med bebisar i och sedan gick vi ner till stranden för att släppa ut de små liven. Bebisarna ser månen och följer den tills de når vattnet. Det som var synd var att vi knappt kunde fota eftersom blixten av kameran gjorde de små förvirrade så de vände och började gå mot blixten istället för att följa månen. Vi knäppte några foton lite snabbt och sedan fick de följa månen ut i vattnet.
Snacka om ett speciellt ögonblick när vi såg dem sprattla i sanden på väg mot vattnet för att sedan slukas av vågorna. Hoppas att många av våra bebisar lever än idag!

Jag försökte filma lite också men eftersom det var så mörkt ute och vi inte hade någon ljuskälla (bortsett från månen) så blev det ganska så mörkt. Eller rättare sagt… hela filmen är nästintill kolsvart förutom när blixten lyser upp men man kan inte se så tydligt utan bara höra hur jag pratar bebisspråk med sköldpaddorna… hahahaha vi skippar filmklipp helt enkelt 😉

All info om hur, var och allt det där kommer i ett separat inlägg (som alltid). För vem vet… om ni hamnar på Sri Lanka kan det vara bra att veta var man ska gå för att få vara med om detta mirakel!

 

 

 

14 Comments

 1. Johanna

  Wow, vilken häftig upplevelse, måste varit helt fanatiskt. men tråkigt att bara 5% klarar sig till vuxenlivet dock 🙁

  Ja det var verkligen inget vidare bra marknadsföringssätt.

  Lade till er på bloglovin blev nr 23

  Reply
 2. Jessica

  Så små och söta 🙂 fin upplevelse!

  Reply
 3. chris

  åh vilken fin grej, så små!

  Reply
 4. Marran

  Vilka söta! Bra att ni hjälpte dem så det inte kom några rovdjur och åt upp dem på vägen ner mot vattnet.

  Jag ska till Prag nästa helg. Har ni varit där? Några tips på vad man kan göra? Har sett att ett av europas största disco finns där och att det finns ett arbetsläger där som vi tänkt besöka.

  Reply
 5. Angela

  That is so beautiful and special moment!

  Reply
 6. zaida

  nej vad söta sköldpaddor!!

  Reply
 7. Malin

  Det där är VERKLIGEN en grej jag skulle vilja göra innan jag dör! Så otrooligt häftigt!

  Reply
 8. Ingrid - Mamma till Zelda

  Vad underbart! Jag hade ingen aning om att det fanns såna ställen. Det är otroligt sorgligt att det är så få som klarar sig 🙁

  Reply
 9. Erica

  Åh, låter helt fantastiskt att få vara med om det! Och så otroligt söta de små sköldpaddorna är! Skulle gärna göra det om jag nån gång är på Sri Lanka… 🙂

  Reply
 10. Paulin

  åg vad söta!

  Reply
 11. Rebecca

  Men så underbart, sköldpaddor är ju så söta!

  Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published.

Awards

Best travelblogs 2021

23 best travelblogs 2021

Momondo Ambassador 2019

Winner Apollo Explorer 2019

Winner momondo Open world 2018