Kvarnkungen – Skandinaviens största stubbkvarn!

I slutet på 1800- talet fanns cirka 2000 väderkvarnar på Öland. Idag återstår endast 350 stycken (vilket ändå känns galet mycket när man är på Öland för det finns väderkvarnar över allt)!
Kvarnkungen heter den Skandinaviens största stubbkvarn och den finns att beskåda på Öland. Den byggdes 1749 och om vindarna blåste rätt så kunde denna bjässe mala 400 kg mjöl i timmen.
Kvarnkungen

Man ser den längst med vägen och man reagerar på att den är så himla stor jämfört med många andra väderkvarnar. Tyvärr har vi inte lyckats få fram information om hur hög den är men ni får lita på oss att den är galet stor 🙂
Kvarnkungen

För den som vill och vågar kan man också bege sig in i själva kvarnen. Det är lite skranglig trappa och ingen som varit där och sopat bort spindelnät på ett tag men nog hör det till att man även ska gå in i denna bjässe?!
Kvarnkungen

Det är gratis att besöka kvarnen men det finns en låda där man kan lämna sin donation om man vill hjälpa till och förvalta detta – ett av Ölands finaste kulturminnen!
Kvarnkungen

Det tar inte många minuter att stanna till här och besöka kvarnen… någonting vi absolut rekommenderar att ni gör när ni befinner er på Öland!

8 comments

 1. sv: Visst är hon :)

  Reply
 2. Galet stort det ser man när du är "under" kvarnen

  Reply
 3. Vilken härlig kvarn;)

  Reply
 4. Jag har faktiskt besökt kvarnen förra året.

  Reply
 5. Wow vad fina bilder.

  Reply
 6. Roligt ni utforskar på hemmaplan;)

  Reply
 7. Öland lät mysigt!

  Reply
 8. Det är ändå en häftig teknik som finns där!! :)

  Reply

Leave a reply