Stilt Fishing – Sri Lanka.

stilt-fishing

Ett måste på vår lista var att se äkta så kallat Stilt Fishing under vår resa till Sri Lanka. Det ses som en riktig tradition för landet och till och med Lonely Planet har en bild på detta som omslag för sin reseguide till Sri Lanka.
Informationen säger att det finns ca 500 familjer runt Galle- området som ägnar sig åt att fiska på detta sätt och att de livnär sig på att sälja fisken.
stilt-fishing-001
stilt-fishing-003
Nu har vi inga “hårda” fakta bakom vårt påstående men oj vad det känns som en riktig turistfälla. Det är ta mig tusan inte folk som fiskar för att tjäna pengar på fisken de säljer utan när turisterna kommer så sätter de sig på pinnarna och fiskar för glatta livet.
stilt-fishing-001
För er som inte vet vad Stilt Fishing är så är det precis det som fotona visar… Man sitter på en pinne med fotstöd och fiskar med väldigt enkla redskap!
Här är våra påståenden som gör att det känns falskt med hela dealen bakom Stilt Fishing:

 1. På alla ställen där pinnarna finns, ligger väldigt lägligt hotell placerade i närheten.
 2. Under 6 veckor på Sri Lanka så passerade vi aldrig ett ställe där det satt fiskare och fiskade utan att det var turister där.
 3. När vi stannade med Tuk-tuken fanns där pinnar men inga fiskare. En vissling från vår chaufför så satt det folk och fiskade för glatta livet!
 4. Redan innan vi hunnit ta några bilder var några av dem framme och ville ha pengar för att man skulle fota dom.
 5. En död fisk visades som nybliven fångst… Den stackaren hade säkert varit död redan innan och den var definitivt död när han så kallat “fiskade upp den”. 

Det gör inte oss någonting att de håller en tradition vid liv och bara fiskar för oss turister, det är inte det som är poängen för visst är det trevligt att se och vi uppmanar alla som reser till Sri Lanka att se till att få uppleva den synen.

Det som är störande är att de påstår att de fiskar för att sedan sälja fisken och tjäna pengar… bulls*it säger vi. Dom lever säkert bra på Stilt fishing men det är ta mig tusan inte fisken de tjänar sina pengar på utan på oss turister som fotar dom!
Det irriterande är att de ljuger om det!

Men lögn eller ej… det blev trevliga foton även om det var väldigt grått den dagen 🙂
stilt-fishing-002
Så om ni besöker Sri Lanka… se till att besöka ett sådant ställe och avgör själva om det är autentiskt eller en turistfälla!

 

8 Comments

 1. Freedomtravel

  Oj, vilket lustigt fenomen! Har det varit ett klassiskt sätt att fiska förr? Fast nu ger det mer inkomster i form av turistpengar än i form av fisk? Kul förresten att läsa om Sri Lanka! Det kommer ett gästinlägg om Sri Lanka på vår blogg lite senare idag 😉

  Reply
 2. Katta

  Det finns många turistfällor. Kul att se det ändå kan jag tänka mig.

  Reply
 3. Kashaya

  Kan tänka mig att det var intressant att se även om det känns som en turistfälla, ser ut som ett väldigt udda sätt att fiska på.=)

  Reply
 4. Malin

  Det ser ju härligt ut i alla fall 🙂 Men jag håller med, hellre att man vet sanningen, för det är ju inte konstigt att man tjänar pengar på turister, många länder skulle inte gå runt utan just turister så det är ju inget nytt direkt!

  Reply
 5. kristin

  riktigt fult och synd att de gör sådär, det förstår liksom själva grejen :/

  Reply
 6. Erica

  Ser riktigt coolt ut, fast tråkigt om det bara är för turisternas skull… 😛

  Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Awards

Best travelblogs 2021

23 best travelblogs 2021

Momondo Ambassador 2019

Winner Apollo Explorer 2019

Winner momondo Open world 2018