Maglesten – Trolla sten!

Trollasten

En gratis turistattraktion som visserligen inte är så mycket att se såvida man inte känner till sägnen bakom stenen för då plötsligt vill man dit och undersöka och skaffa sig sin egna teori!
Utanför Bäckaskog (vid Kristianstad) kan man skåda denna enorma bumling som ligger alldeles intill en byggnad. Vår första tanke var “vilket kom först… stenen eller byggnaden?
MaglestenenDär finns en liten informationsskylt som nämner lite kort vad sägnen säger och ger lite information om stenen men tyvärr är det galet dålig kvalitet så skylten så den är inte längre läsbar.
Däremot har jag lyckats rota fram vad sägnerna om hur stenen hamnat där lyder så de kommer här nedan i en förkortad version och sedan är det upp till er att avgöra vad ni tror är sant och inte och hur stenen faktiskt hamnat här!

*************************************************************************************************
Legend 1: När kristendomen kom till Sverige och man började bygga kyrkan i Åhus vaknade den gamle jätten Finn. Han hade som hobby att sabotera kyrkor genom att kasta stora stenblock på dem. Det som var problemet var att han var väldigt dålig på att sikta så när han kastade stenblocket mot kyrkan hamnade det mer än en mil fel, därav ligger stenen där den ligger!

MaglestenLegend 2: Det finns en stor festsal under denna sten som trollen använder sig av på julafton. På julaftonsnatten lyfter trollen upp stenen, placerar den på fyra stora guldpelare och festar hela natten lång. Denna legend förklarar visserligen inte hur stenen hamnat där utan mer gällande vad den används till. Och vem vet… det kanske är en festsal för trollen under den, någonting som Mini ville undersöka men det blev utan framgång 🙂
Magle stenLegend 3: När det kommer till det vetenskapliga så konstaterade redan Linné på sin skånska resa att denna sten var på tok för stor för att ha kunnat transporteras av smältvatten från istiden.
I ett kompendie om Skånes geologiska sevärdheter, kan man hitta följande information:
Vanligen är det landisen som transporterat flyttblock. Detta är uppenbart till exempel då block finns i område med morän, vilket är en jordart direkt avsatt av isen. Maglestenen är dock lite speciell i detta sammanhang eftersom den står i sand. Brunnsborrningar i trakten har dessutom visat att under sandlagret finns flera meter varvig lera. Uppenbarligen har inte Maglestenen först på plats av en sammanhängande landis. Istället måste den i sådana fall ha förts på plats av ett isberg.
*************************************************************************************************
Vilken av legenderna tror ni på? Personligen så tror vi att det var en jätte som missade sitt mål (legend 1) för tänk på att det inte är nödvändigtvis att han var dålig på att sikta utan han kanske hade synfel och på den tiden fanns ju inga glasögon?!
Men om inte för stenen så ligger den på en vacker plats som visar ett typiskt Skåne med åkrar, ängar och äkta landsvägar så det är väl värt ett besök!
Trolla sten

Maglesten

 

 

12 comments

 1. Ja, vilket kom först!! Jag tippar på stenen! :P

  Sv: Ja, det ska bli så kul!! Hoppas att det är bra väder när jag cyklar bara! :P

  Reply
 2. Skulle ju vara ngt om troll har fest under den! haha

  SV: Jaaaaa nu bär det snart av!
  puss

  Reply
 3. Vilka underbara bilder!!

  Reply
 4. Ja undra om det finns en fest sal under stenen.

  Reply
 5. Wow vad coooolt

  Reply
 6. vilken sten!

  Reply
 7. Vilket roligt resemål.

  Reply
 8. Oj vilken jättesten..

  Reply
 9. Vilket roligt inlägg

  Reply
 10. Stenen ser tung ut.

  Reply
 11. Dit måste vi med familjen

  Reply
 12. Fina bilder och tror som du på legend 1 om jätten :)

  Reply

Leave a reply