Maglesten – Trolla sten!

Aug 13, 2013

Trollasten

En gratis turistattraktion som visserligen inte är så mycket att se såvida man inte känner till sägnen bakom stenen för då plötsligt vill man dit och undersöka och skaffa sig sin egna teori!
Utanför Bäckaskog (vid Kristianstad) kan man skåda denna enorma bumling som ligger alldeles intill en byggnad. Vår första tanke var “vilket kom först… stenen eller byggnaden?
MaglestenenDär finns en liten informationsskylt som nämner lite kort vad sägnen säger och ger lite information om stenen men tyvärr är det galet dålig kvalitet så skylten så den är inte längre läsbar.
Däremot har jag lyckats rota fram vad sägnerna om hur stenen hamnat där lyder så de kommer här nedan i en förkortad version och sedan är det upp till er att avgöra vad ni tror är sant och inte och hur stenen faktiskt hamnat här!

*************************************************************************************************
Legend 1: När kristendomen kom till Sverige och man började bygga kyrkan i Åhus vaknade den gamle jätten Finn. Han hade som hobby att sabotera kyrkor genom att kasta stora stenblock på dem. Det som var problemet var att han var väldigt dålig på att sikta så när han kastade stenblocket mot kyrkan hamnade det mer än en mil fel, därav ligger stenen där den ligger!

MaglestenLegend 2: Det finns en stor festsal under denna sten som trollen använder sig av på julafton. På julaftonsnatten lyfter trollen upp stenen, placerar den på fyra stora guldpelare och festar hela natten lång. Denna legend förklarar visserligen inte hur stenen hamnat där utan mer gällande vad den används till. Och vem vet… det kanske är en festsal för trollen under den, någonting som Mini ville undersöka men det blev utan framgång 🙂
Magle stenLegend 3: När det kommer till det vetenskapliga så konstaterade redan Linné på sin skånska resa att denna sten var på tok för stor för att ha kunnat transporteras av smältvatten från istiden.
I ett kompendie om Skånes geologiska sevärdheter, kan man hitta följande information:
Vanligen är det landisen som transporterat flyttblock. Detta är uppenbart till exempel då block finns i område med morän, vilket är en jordart direkt avsatt av isen. Maglestenen är dock lite speciell i detta sammanhang eftersom den står i sand. Brunnsborrningar i trakten har dessutom visat att under sandlagret finns flera meter varvig lera. Uppenbarligen har inte Maglestenen först på plats av en sammanhängande landis. Istället måste den i sådana fall ha förts på plats av ett isberg.
*************************************************************************************************
Vilken av legenderna tror ni på? Personligen så tror vi att det var en jätte som missade sitt mål (legend 1) för tänk på att det inte är nödvändigtvis att han var dålig på att sikta utan han kanske hade synfel och på den tiden fanns ju inga glasögon?!
Men om inte för stenen så ligger den på en vacker plats som visar ett typiskt Skåne med åkrar, ängar och äkta landsvägar så det är väl värt ett besök!
Trolla sten

Maglesten

 

 

14 Comments

 1. || mannen som kan prata om hundar ||

  Ja, vilket kom först!! Jag tippar på stenen! 😛

  Sv: Ja, det ska bli så kul!! Hoppas att det är bra väder när jag cyklar bara! 😛

  Reply
 2. Felicia

  Skulle ju vara ngt om troll har fest under den! haha

  SV: Jaaaaa nu bär det snart av!
  puss

  Reply
 3. Karin

  Vilka underbara bilder!!

  Reply
 4. Katta

  Ja undra om det finns en fest sal under stenen.

  Reply
 5. Sara

  Wow vad coooolt

  Reply
 6. Louise

  vilken sten!

  Reply
 7. Amelia

  Vilket roligt resemål.

  Reply
 8. kashaya

  Oj vilken jättesten..

  Reply
 9. Åsa

  Vilket roligt inlägg

  Reply
 10. Linn

  Stenen ser tung ut.

  Reply
 11. Katrin

  Dit måste vi med familjen

  Reply
 12. Pernilla

  Fina bilder och tror som du på legend 1 om jätten 🙂

  Reply
 13. Åsa Sjöblom

  Är det inte vid Trolle Ljungby slott????

  Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Awards

Best travelblogs 2021

23 best travelblogs 2021

Momondo Ambassador 2019

Winner Apollo Explorer 2019

Winner momondo Open world 2018